zondag 10 oktober 2021

Barbaarse kruistochten: de plundering van Constantinopel (1204)

Wat kunnen mensen – of moet ik zeggen ‘wij Europeanen’, of nog iets anders? – toch een afgrijselijke barbaren zijn! Bij het zien van de video (1) van de plundering van Constantinopel in 1204 ben ik stomweg verbijsterd. Wat een hersenloze hufters... Ze verdienen een plek in het Onsterfelijke Boek van Misdadigers Aller Tijden!

Historische gebeurtenissen worden meestal op tamelijk luchtige en toeristisch behapbare wijze gepresenteerd, sterk geësthetiseerd, en ontdaan van alle gruwelijkheden, zodat niemand met een naar gevoel hoeft te gaan slapen. Dat is tamelijk lastig wanneer je het over de Kruistochten wilt hebben, met man-made catastrofes zoals de plundering van Constantinopel.

 

Weten dat Venetië een hoofdrol speelde in het organiseren van de plundering, werpt toch een smet van enig formaat op de glorie van deze stad...

 

Over de misstappen – of moet ik zeggen ‘misdadigheid’? – van de andere hoofdrolspeler, de Kerk, zullen we het verder niet hebben. Die zijn voldoende bekend, neem ik aan.

 

Christendom, gecombineerd met macht, is in de geschiedenis al vaker een (uiterst) schadelijk elixer gebleken. Denk aan de decimering en gedwongen kerstening van de inheemse bevolking in de Amerika’s. Denk aan de uitroeiing van de Katharen in Zuid-Frankrijk. En meer recent, denk aan de giftige verbintenis die Amerikaanse evangelicals aangingen met Trump. Het heeft allemaal weinig verheffends gebracht, integendeel. Zo ook de Kruistochten.

 

Wordt het niet eens tijd om (zelf)kritisch terug te blikken op de Middeleeuwse Kruistochten? Europa wil er liever niet aan herinnerd worden, terwijl de Kruistochten in de Oosters orthodoxe wereld en in het Midden-Oosten nog steeds niet vergeten zijn. En de plundering van Constantinopel in 1204 is slechts een van de voorbeelden die duidelijk maken waarom.

 


Noot:

.1) What Was Lost in the Sack of Constantinople of 1204?

https://www.youtube.com/watch?v=u7_ewGVo65k

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Word lid van BBB en verleg de koers... van de partij!

  De BoerBurgerBeweging is in elke provincie de grootste partij geworden. Zelfs in stedelijke gebieden heeft zij veel aanhang. Dat biedt mog...