woensdag 24 november 2021

Corona op de drempel van nieuwe Middeleeuwen: een Handboek voor Ontkenners

Een Handboek voor Ontkenners (1): iets voor Sinterklaas (Hij bestaat!)? Of gezellig onder de Kerstboom, als quiz?

 

Enkele zinnen uit het voorwoord, - met kleine aanpassingen om niet onmiddellijk de boom in te jagen:

 

‘Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid was er ten tijde van een wereldwijde crisis zo veel informatie beschikbaar die de ernst van de situatie in alle transparantie beschreef. De waarheid lag nog nooit zo voor het oprapen, zogezegd. Maar ook nog nooit in de geschiedenis van de mensheid was er zo veel wantrouwen tegen de meest evidente wetenschappelijke feiten.

 

Deze paradox der antifacters heeft de auteur geïnspireerd tot het opstellen van dit Handboek voor Ontkenners. Hij signaleerde dat anderhalf jaar lang onverdroten onzin ontkrachten een zware wissel trekt op bestrijders ervan.’

 

En voor wie verder leest: het blijkt verrassend simpel. Je moet het alleen even weten. (Leesniveau: vanaf veterstrikdiploma.) Misschien toch nog een vrolijke Kerst!

 

Ondertussen de vraag: heeft het zin om feitelijke kennis te verspreiden en om valse argumenten te ontkrachten? Zal verzet tegen coronamaatregelen daarmee winnen aan redelijkheid? Zullen anti-vaxxers erdoor wel hun prik gaan halen?

 

Corona is een identiteitskwestie geworden, en daar valt weinig zinnigs mee te beginnen, zolang ‘corona’ wordt gezien als méér dan een virus met gevolgen voor de gezondheid. Kritische vragen of kanttekeningen worden opgevat als een existentiële bedreiging, - net godsdienst. 

 

Wat misschien helpt, is om te proberen feiten (over corona en de pandemie) te onderscheiden van alle bijkomende zaken (gerelateerd aan identiteit). Het zou een begin kunnen zijn voor een gesprek. Maar ja, ondertussen zijn die zaken zo verstrengeld, dat het willen onderscheiden al gezien wordt als een vijandige daad... 

 

Ik begin steeds beter te snappen hoe moeilijk het moet zijn geweest voor wetenschappers aan het einde van Middeleeuwen/begin moderne tijd – zo’n 500 jaar geleden – om het onderscheid tussen geloof, bijgeloof en wetenschappelijke kennis ingang te doen vinden. Hetzelfde lijkt nu aan de gang, maar dan in omgekeerde richting.

 

Anyway, het ‘Handboek voor Ontkenners’ is een prikkelende poging om een en ander recht te zetten!

 

Een boekje of website met louter feiten over corona, de pandemie en de vaccins zou handig zijn, inclusief ontkrachtingen van nepnieuws en onjuiste argumentaties. Nuchter, eerlijk en transparant, met zo min mogelijk adviezen en zonder meningen of politieke babbels. Misschien dat we zo toch een nieuwe Middeleeuwen op afstand kunnen houden!

 


 

Noot:

.1) iamzero, Handboek voor Ontkenners

https://www.iamzero.nl/archives/2021/11/21/handboek-voor-ontkenners#comment-154205

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Word lid van BBB en verleg de koers... van de partij!

  De BoerBurgerBeweging is in elke provincie de grootste partij geworden. Zelfs in stedelijke gebieden heeft zij veel aanhang. Dat biedt mog...