woensdag 10 november 2021

‘REACTION’: WAT WILLEN WE NOG MINDER?

Gezien: docu over ‘Reaction’ (1), een initiatief van filmmaker Kees Brouwer, om duurzame, sociale en lokale ondernemingen met elkaar te verbinden, tot een grote winkelketen, als groen alternatief tegen de ‘intensieve menshouderij’, tegen de monocultuur en tegen onze groeiverslaving. (17-10-21, VPRO, NPO2) 

 

Brouwer: ‘We moeten het tij keren voordat de aarde onleefbaar wordt. Laten zien dat het ook anders kan. Daartoe wil ik al die bestaande initiatieven aan elkaar rijgen onder de noemer Reaction. Zo ontstaat er een keten van ondernemers die verschillende dingen doen, maar wel volgens dezelfde uitgangspunten.’ 

 

Het initiatief wordt gepresenteerd op de Dutch Design Week (DDW). Het thema is dit jaar ‘The Greater Number’ en daarmee roept DDW op tot minder consumptie, minder producten en minder afval, maar ook tot meer duurzame producten met meer waarde.

 

In de documentaire gaat Brouwers langs bij ondernemers met de vraag of ze mee willen doen met de ‘Reaction’. O.a. een kunstenaar, een biologische markt, een brei-atelier, een kledingwinkel, een voedselbos, een bierbrouwer, een kok, een fietsenfabriek, een textielweefster, een sloopbedrijf, een productontwerper en een duurzaam warenhuis. Zeer divers dus.

 

‘Ondernemen om een betere wereld achter te laten’. Mooi om te zien dat er tal van kleinschalige initiatieven zijn van zelfstandige ondernemers, kunstenaars en ambachtslieden die zich inzetten voor een andere manier van produceren en consumeren! Duurzaam, sociaal en lokaal, en door ‘Reaction’ met elkaar verbonden. ‘Samen sterker het verschil maken!’ Mooi initiatief!

 

En ik leerde een nieuwe term: Hara hachibu, eten tot je genoeg hebt, en niet meer, - vier-vijfde dus. Oftewel: ruimte laten. En dat uitgebreid naar méér dan eten: waar zit de twintig procent ruimte in wat je doet, om ruimte te laten aan iets anders? Wat willen we nog minder? (2)

 

 

Noot:

.1) https://www.npostart.nl/reaction/17-10-2021/VPWON_1333139

.2) Eerder geplaatst op Facebook, dd 18-10-21

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Word lid van BBB en verleg de koers... van de partij!

  De BoerBurgerBeweging is in elke provincie de grootste partij geworden. Zelfs in stedelijke gebieden heeft zij veel aanhang. Dat biedt mog...